nov 162021
 

Savez izviđača Srbije, u nedelju, 14. novembra, organizovao je Svečanu akademiju povodom obeležavanja 110. godišnjice izviđačkog pokreta u Srbiji u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Ova svečanost okupila je više od 150 mladih članova i članica, kao i partnera Saveza.

U okviru Svečane akademije, Savez izviđača Srbije dodelio je jubilarno priznanje „Zlatni izviđački znak sa vencem“ Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, za izuzetan višegodišnji doprinos i podršku u razvoju i sprovođenju Programa izviđačke organizacije u Srbiji, kao i Kraljevskoj porodici Karađorđević, kao pokroviteljima izviđačke organizacije u Srbiji u svojim prvim decenijama rada.

Starešina Saveza izviđača Srbije, Gabriel Ranković, uručio je jubilarno priznanje „Zlatni izviđački znak sa vencem“ ministru omladine i sporta, gospodinu Vanji Udovičiću, kao i članu Krunskog saveta, gospodinu Predragu Markoviću, koji je ovo priznanje preuzeo u ime Nj. K. V. Prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića.

„Želeo bih da se zahvalim mladim ljudima koji, svojim radom i zalaganjem, na najbolji način predstavljaju našu organizaciju, poželim im još mnogo lepih trenutaka, nazaboravnih avantura i novih prijateljstva i poručim im da u njima leži budućnost ne samo izviđačkog pokreta, već čitavog našeg društva“, poručio je Starešina Saveza izviđača Srbije, gospodin Gabriel Ranković.

„Biti deo organizacije čija je tradicija duga više od jednog veka je privilegija, ali i odgovornost. Vi ste najbolji primer kako se jedna plemenita ideja o negovanju ljudskosti može razviti u pokretačku snagu jednog društva i živeti i trajati sa pojedincima koji ovu planetu čine boljim mestom za život. Hvala vam na vremenu, energiji i posvećenosti koje nesebično ulažete u društvenokorisne i volonterske aktivnosti, i što ste u najtežim izazovima bili uz svoje sugrađane, da im pomognete i date sve od sebe“, istakao je u svom obraćanju ministar Udovičić.

Odredima i savezima članovima Saveza izviđača Srbije na Svečanoj akademiji dodeljene su spomen lente i jubilarne marame povodom 110. godišnjice izviđačkog pokreta u Srbiji.

„Veoma sam srećan što se trudite da naučite decu kako da postanu bolji ljudi, koji će čuvati prirodu i umeti da žive u skladu sa njom, koji će znati da rade zajedno, ali i da neguju i cene svet u kome živimo, čuvaju ga i čine boljim za generacije koje dolaze. Učeći decu kako da budu dobri i produktivni članovi našeg društva, usredsređujući se na puni intelektualni, društveni, emocionalni, fizički i duhovni razvoj dece i mladih, vi doprinosite da budućnost naše zemlje bude bolja i sigurnija”, Nj. K. V. Prestolonaslednik Aleksandar naveo je u svom pismu.