feb 222018
 

Kao i svake godine, tako i ove u periodu od 22. do 27. februara obeležava se nedelja sećanja na osnivače izviđačkog pokreta u Srbiji i u Svetu, dr Miloša Đ. Popovića i lorda Roberta Badena Pauela.

Ukoliko ste se pitali „zašto baš ovi dani?“, mi vam donosimo odgovor na to pitanje.

Naime, 22. februara 1857. godine rođen je lord Robert Baden Pauel, osnvač Svetskog izviđačkog pokreta, dok je osnivač izviđaštva u Srbiji, dr Miloš Đ. Popović rođen 27. februara 1876. godine. S toga, u Srbiji se ne obeležava ko u ostalim izviđačkim zemljama samo Dan sećanja, tj. 22. februar, već Nedelja sećanja koja obuhvata rođendane oba osnivača.

Prethodnih godina tokom Dana i Nedelje sećanja pozivali smo vas da na posao, odnosnu u školu ili fakultet ili tokom obavljanja svojih drugih svakodnevnih aktivnosti, nosite izviđačku uniformu ili samo izviđačku maramu, zatim da se sa izviđačkom uniformom ili samo maramom fotografišete i uradite selfie sećanja sa ljudima sa kojima budete proveli ili ih budete sreli toko Dana i Nedelje sećanja.

I ovaj put imamo jedan mali, a zanimljiv zadatak za vas. Naime, pozivamo vas da ukoliko je ne znate, najpre vi naučite pesmu Ging gang guli, zatim naučite drugare iz svoje okoline, bilo da su oni izviđači ili ne. Kada je naučite, da vaše izvođenje snimite i objavite na svojim profilima na društvenim mrežama uz oznake #DanSecanja #NedeljaSecanja #IzvidjaciSrbije #DanOsnivaca i na taj način doprinesete obeležavanja ovih datuma, ali i promociji izviđaštva.

Pesmu Ging gang guli možete naći na linku, kao i njen tekst, a ovu pesmu napisao je lord Robert Baden Pauel tokom 1. Svetskog izviđačkog Džemborija, sa izmišljenim rečima, kako bi svi mogli da je pevaju i kako ne bi imali barijeru pri izvođenju ukoliko ne znaju jezik na kome je pesma napisana.

Očekujemo vaše video klipove na društvenim mrežama! 🙂

Takođe, podsećamo vas da u ranije objaveljnom TIPI-ju broj 17, tj. TIPI specijalu možete naći predloge aktivnosti za Dan i Nedelju sećanja.

Svim izviđačima želim srećan Dan i Nedelju sećanja!