jul 112017
 

U periodu od 3 do 7. jula u Jagodini održan je trening „Globalnog tima za planiranje“. Trening je organizovao Savez izviđača Južne Koreje dok je Savez izviđača Srbije bio logistička podrška istom.

Na treningu je učestvovalo 22 izviđača iz 12 zemalja. Učesnici koji su prevalili najkraći put bili su učesnici iz zemalja regiona, dok je član Saveza izviđača Belizea putovao 27 sati da bi bio deo ovog treninga.

Tokom pet dana imali su prilike da upoznaju sa predloženim konceptom programa koji je Savez izviđača Južne Koreje osmislio za Svetsku izviđačku Smotru – Džemobri. Savez izviđača Južne Korej kandidat je za domaćinstvo Džemborija 2023. godine.

Ovo je bila prilika da se malo bolje upoznaju i sa radom Saveza izviđača Srbije, tradicijom Srbije ali i da im se prezentuje predstojeća Smotra Saveza izviđača Srbije.

Prvi dan treninga bio je rezervisan za upoznavanje i za predstavljanje programa treninga učesnicima. Na pozdravnoj večeri gosti su bili predstavnici Saveza izviđača Srbije, Marijana Tonić, zamenica starešine Saveza izviđača Srbije i Ivana Andrašević, generalna sekretarka Saveza izviđača Srbije.

Tokom drugog dana treninga učesnici su imali tu čast da im gosti tokom treninga bude njegova Ekselencija Ju De Đong, Ambasador Republike Koreje u Srbiji i gradonačelnik Jagodine gospodin Ratko Stevanović. Obrađene su teme vezane za koncept „Gobalnog tima za planiranje“, koncept „Seme budućnosti“ koji je jedan od osnova predloženog programa za Džembori. Takođe bilo je reči i o održivosti Džemborija i o tome kako napraviti najinkluzivniji Džembori do sada. Učesnici su podeljeni u manje grupe u okviru kojih su i radili. Nakon ispunjenog dan, usledio je „Ilegalac u Jagodini“ koji je imao za krajnji cilj lokaciju restorana u kom su imali organizovanu večeru. Kao nagradu za produktivnost, učesnici su imali priliku da se oprobaju u kartinigu.

Treći dan bio je rezervisan za izlet tokom kog su učesnici posetili manastir Manasiju, Resavsku pećinu, vodopad Veliki buk u Lisinama i Odred izviđača „10. oktobar“ u Velikoj Plani koji je za učesnike treninga organizovao aktivnosti u avantura parku u Gradskom parku. Na kraju dana organizovano je i međunarodno veče na kom su učesnici treninga imali priliku da predstave svoju kulturu i nacionalnu hranu.

Program četvrtog dana treniniga bio je posvećen javnom nastupu i veštinama prezentovanja. U toku prepodneva prezetnovani su rezultata i kreiranje „rezolucije“ sa zaključcima treninga. Nakon dodele sertifikata za učesnike treninga organizovana je večera u domu porodice Jovanovski i ceremoniju zatvaranja.

Savez izviđača Južne Koreje je izuzetno zahvalan na domaćinstvu i uloženom trudu da ovaj trening bude što produktivniji.

Savez izviđača Srbije želi da izrazi zahvalnost gradu Jagodini, Hotelu „Wing“, Jagodinskom sportskom centru „JASSA“, „AKT“ taksiju i svim drugim firmama i pojedincima koji su pomogli realizaciju ovog treninga.