Počeo Centralno-evropski džembori - Poljska 2016

Počeo Centralno-evropski džembori - Poljska 2016

subota, 06 avgust 2016


cej-logo-4Izviđači Srbije, podeljeni u tri voda Crveni, Plavi i Beli,u periodu od 4. do 14. avgusta 2016. godine, boraviće u poljskom gradu Vroclavu zajedno za izviđačima iz cele Evrope. Kontingent Saveza izviđača Srbije za Centralno-evropski džembori, koji se ove godine održava u Poljskoj čini 38 izviđača, članova jednica Saveza izviđača Srbije.

Centralno-evropski džembori je događaj koji ima dugogodišnju tradiciju. Ideja o centralno-evropskom džemboriju rodila se još davne 1931. godine. Prvi CEJ održan je u Pragu pod sloganom “Kamp Izviđača Slovena” (Camp of Slavonic scouts). Obično se održava u intervalu od dve godine, ali je imao šezdesetogodišlju pauzu u intervalu od 1937. do 1997. Godine, gde na inicijativu češkog Saveza ponovo počinje da se organizuje. Domaćin ovogodišnjeg Džemborija je Poljska i grad Vroclav.

U nastavku vam donosimo izveštaje članova Crvenog, Plavog i Belog voda, o tome kako su protekla prva 2 dana Centralno-evropskog džemborija.

Prvi dan

Stigli smo 4. ujutru u 2h. Podigli smo šatore i smestili smo se. Ceo dan nam je bio slobodan sve do otvaranja. Svi izviđači okupljeni na jednom mestu. Toliko različitih ljudi, sa zajedničkim, izviđačkim, načinom života i željom da ovih 10 dana ispune drugarstvom i zabavom. Taj svečani trenutak bio je pun raznoraznih zvukova koji dopiru sa svih strana sveta, ali su te predivne večeri dopirale sa istog mesta. Trenutna prestonica evropskog skautizma, Vroclav, ugostila je sve prisutne izviđace na izvanredan način.

Crveni vod
2.Dan
Ustali smo rano, kao i obično u toku izviđakih aktivnosti. Naš vod imao je aktivnost nazvanu “izgubljeni slikar”. Podeljeni smo bili u internacionalne grupe kako bismo se bolje upoznali sa drugim učesnicima. Imali smo razne zadatke, koje smo uspešno rešavali, a sve kako bismo našli izgubljenog slikara. Aktivnost je ralizovana u neposrednoj blizini kampa. Naučili smo nove igrice i stekli nove prijatelje, čiji će se broj svakim narednim danom povećavati. Sakupili smo delove slagalice i na kraju smo sve okupili i složili ih. Sačekali smo proglašenje prva tri mesta, koja su kao nagrad dobili bedževe. Zatim je usledio odmor, kao i slobodne aktivnosti.


Plavi vod

2. dan

Ustali smo rano ujutru. Tog dana imali smo aktivnost “društveno korisni rad”. Naš vod u pratnji jednog od članova Međunarodnog servisnog tima bio je zadužen za jedan deo grada na kome je jedan od istorijskih lokaliteta za čiju sanaciju smo bili zaduženi. To je bio stari bunker izgrađen tokom 2. Svetskog rata. Tamo smo bili zaduženi za kopanje rovova sa još jednim vodom iz Irske. Iako zvuci pomalo grubo, nije nam tako bilo. Bilo je to novo iskustvo za nas.

Beli vod

2. dan

Buđenje rano ujutru. Odmah nakon doručka bili smo na glavnoj kapiji Džemborija gde nam je dodeljena aktivnost “snimanje filma”. Aktivnost se sastojala od obilaska jednog dela grada Vroclava i snimanja filma (promo materijala za izviđaštvo). Kao i svaki vod dobili smo pečate kao potvrdu da smo bili tamo.


Izveštaje pisali:

Dunja Vasiljević 
Luka Velimirović 
Đorđe Bogdanović

Fotografije: Jovan Jevtić

CEJ 2016 kontingent SrbijeCEJ 2016 otvaranje

CEJ 2016 balkan

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia