Predrag Rafailović Raf 1930-2015

Predrag Rafailović Raf 1930-2015

petak, 15 maj 2015

sis logo

20150515 Predrag_Rafailovic_RafDana 14. maja 2015. godine umro je Predrag Dragan Rafailović.

Raf je ceo život povezan sa izviđačkom organizacijom. Rođen je 16. juna 1930. godine u poznatoj obrenovačkoj porodici Rafailovića koju su, kao i mnoge porodice u Srbiji pogodile strahote Drugog svetskog rata. Završio je Treću beogradsku gimnaziju i Hemijski fakultet u Beogradu. Bio je 4 godine sekretar Beogradskog stega, 18 godina sekretar Saveza izviđača Jugoslavije i isto toliiko godina sekretar Saveza izviđača Srbije.

Čitav jedan radni vek je predano i uspešno služio izviđaštvu na prostorima bivše zemlje, a posebno izviđaštvu Srbije. Bio je sekretar Saveza izviđača Jugoslavije za mandata 6 predsednika i sekretar Saveza izviđača Srbije za mandata 7 starešina.

Od osnivanja je član beogradskog odreda "Leka Ranković" koji se kasnije zvao "David Pajić" i "Jovan Cvijić". Njegovi izviđački prijatelji bili su osnivači prvih izviđačkih jedinica i saveza širom zemlje. Raf se posebno ponosio svojim prijateljstvom sa Sergejom Krajgherom prvim predsednikom Saveza izviđača Jugoslavije, Duletom Draginčićem osnivačem Saveza izviđača Vojvodine i njegovom suprugom Marom, Necom Stankovićem osnivačem Saveza izvidnika i planinki Srbije, generalima Pavlem Jakšićem prvim starešinom SIS, Ratkom Vujovićem Čočetom dugogodišnjim predsednikom SIJ, Gajom Vojvodićem dugogodišnjim starešinom SIS, Miloradom Dolaševićem osnivačem SI KiM, Kornelijom Ankucić jednim od osnivača SIS, Slavkom Bjažićem jednim od osnivača SIH, Todorom Vujasinovićem i Slavkom Butinom osnivačima SIBiH, Šandorom Repergerom iz Bečeja, Bajramom Selimijem i Sabrijom Bunjakuom iz Gnjilana, Velimirom Veljom Miloševićem iz Šapca, Marom Kecman Novog Sada, Milicom Erdeljanov Šiškom iz Kikinde, Slobodanom Stokanovićem iz Sremske Mitrovice, Ilijom Rajšićem Ikom iz Zemuna, Bracom Andrićem iz Mostara, Nenom Paunkovićem iz Zaječara, Belim Milovanovićem iz Negotina, Miletom Barjaktarevićem iz Velike Plane, beograđanima Bebom i Slavkom Lisavac, Jocom Hadžipešićem, Blankom Lesjak, Vidom Mrkelom, Divnom Milošević, Verom Kavajom, Željkom Gracom, Radetom Milanovićem, Tomom Milačićem, Pavlom Jevremovićem, Dušanom Smiljanićem Kićom, Dragoslavom Jovičićem Učom, Desimirom Pavlovićem, Mihajilom Juhasom, vranjancima Pericom Vozarčićem, Brankom Stošićem, Miletom Trajkovićem, Dobrivojem Bobijem Đorđevićem, Lajošem Šandorom i Žikom Ilićem iz Subotice, Vitom Andrićem iz Jagodine, Sredojem Pečeničićem iz Čačka, Jelenom Peter iz Novog Sada, Faikom Sefovićem iz Novog Pazara, Mlađom Kovačevićem iz Podgorice, Zdravkom Krvinom iz Škofija Loke, Dimitrijem Milovanovićem iz Kruševca, Robetom Bobancem iz Kranja, Nikolom Orlandićem iz Niša, Dragomirom Šulcom iz Osjeka, Vladom Milićem Niša, Jocom Surlandžisom iz Pirota, Mićom Mandićem iz Bajne Bašte, Životom Tijanićem iz Knića, Bogoljubom Bobom Popovićem iz Kragujevca, Velizarem Veljkovićem iz Batočine, Dobrivojem Cicmilom Bucom iz Vrbasa, Đorđem Ruskovskim Đucetom iz Skoplja i mnogim drugima.

Raf je imao velike organizacione sposobnosti koje su posebno dolazile do izražaja na akcijama kao što su smotre i šumske škole. Sa mesta sekretara Saveza koje je nekada predstavljalo izuzetan vidik posebnu pažnju je posvećivao školovanju kadrova i izdvačkoj delatnosti.

Kada je otišao u zasluženu izviđačku penziju svoje nagrade je poklono Savezu izviđača Srbije istakavši da nije imao ličnu arhivu već da je svu privatnu biblioteku čuvao u Savezu izviđača Srbije kako bi se bolje koristila.

Ispraćaj za kremaciju će se obaviti u utorak 19. maja 2015. godine u 11,30 časova na Novom groblju u Beogradu. Sahrana će biti u krugu porodice na Obrenovačkom groblju.

Neka je Predragu Draganu Rafailoviću Rafu slava i večno hvala za sve što je uradio. Poslednji izviđački pozdrav!

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia