NELSON MANDELA (1918 – 2013)

NELSON MANDELA (1918 – 2013)

subota, 07 decembar 2013

wosm-logo20131207-nelson-mandelaZaštitnik skauta Južnoafričke Republike

Prekjuče, 5. decembra 2013 godine, u večernjim satima, u Johannesburg-u, Južnoafričkoj Republici, prestalo je da kuca veliko srce, jednog od najvećih ljudi 20. veka. Ova vest je brzinom svetlosti odjeknula celim svetom. Svi svestki mediji su preneli ovo kao vest od velike važnosti, a sigurno je da je ocena svih medija širom sveta jedinstvena: Veliki čovek napustio je ovaj svet.

Nelson Mandela, rođen je kao Rolihlahla Mandela u julu 1918. godine u plemenskoj vladarskoj porodici Tembu, u selu Mveze, u oblasti koja danas pripada južnoafričkoj pokrajini Istočni Kejp. Bio je prvi demokratski izabran predsednik Južnoafričke Republike, od 1994. do 1999. a decenijama prethodno lider Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) simbol i centralna ličnost borbe protiv aparthejda zbog koje je proveo 27 godina u zatvoru.

Posle oslobađanja iz zatvora, ponovno se vratio borbi za prava crnačke večine u Južnoafričkoj Republici. Bio je poštovan zbog svog pomirljivog stava prema belcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vekovima živeli rasno i plemenski podeljeni.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada.

Nakon povlačenja sa funkcije predsednika 1999. godine posvećuje se humanitarnom radu. Posebno se istiće u borbi protiv AIDS-a, ruralnom razvoju i izgradnji škola. Odmila poznat kao Madiba, Nelson Mendela je bio Pokrovitelj Saveza Izviđača Južne Afrike.

,,Izviđački pokret je svetki lider u obrazovanju mladih. Izviđaštvo inspiriše patriotizam, zdrave moralne vrednosti, hrabrost, izgradnju karaktera, samopouzdanje i svest o zajednici. Ono takođe motiviše mlade ljude da razviju svoje pune potencijale" rekao je on o našem Pokretu.

Skot Tiari, generalni sekretar WOSM-a je izjavio: ,,On je i ostaće velika inspiracija za izviđače širom sveta. Danas, preko 40 miliona izviđača se pridružuje ostatku sveta u žaljenju zbog ovog velikog gubitka i molimo se za pokoj njegove duše"

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia