dec 152017
 

Na poziv Ministarstva odbrane i Vojske Srbije starešina SIS Tanja Janković je prisustvovala svečanosti povodom 4.12. Dana veterana održanoj u zgradi starog Generalštaba u Beogradu. Skupu se obratio Ministar odbrane gospodin Aleksandar Vulin i naglasio značaj negovanja vojnih tradicija, odavanje priznanja vojnim veteranima i porodicama palih boraca i invalida rata. Zahvalio se u ime naroda što su se izborili za pravo da budemo slobodni i budemo svoj na svome.

Skupu se obratio i pukovnik Ristić, načelnik uprave za tradiciju, standard i veterane koji je podsetio da se Dan veterana obeležava 4. decembra u znak sećanja na potpisano primirje u Prvom Balkanskom ratu 1912. godine. Tada je oko 400.000 boraca dobilo naziv „stari ratnici“, današnji „veterani“.

Savez izviđača Srbije sprovodi ciljeve očuvanja tradicija kroz marševe (Tragom oslobodilaca Beograda, Tragom niških logoraša), pohode, uređenje spomenika i grobalja, razgovore sa borcima, obeležavanjem značajnih datuma iz vojne istorije zemlje, organizovanjem kvizova, sportskih događanja, posete kasarnama.

Uveče je na svečanoj akademiji, održanoj u sali Kolarčeve zadužbine, održana počast preminulim i poginulim veteranima i uručena su priznanja i zahvalnice institucijama i udruženjima koja neguju vojne tradicije.

Više o samom događaju možete pročitati na linku.

Tanja Janković

Starešina SIS