dec 052017
 

Međunarodni dan volontera se obeležava 5. decembra svake godine sa ciljem da se prepozna i pokaže zahvalnost svim ljudima koji posvećuju svoje dragoceno vreme i veštine mnogim društvenim organizacijama širom planete. Tema ovogodišneg dana volontera je „Volonteri deluju prvi. Ovde. Svuda.“

Međunarodni dan volontera se obeležava kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Međunarodni dan je usvojen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 17. decembra 1985. godine. Od tada, vlade, sistem UN i nevladine organizacije zajedno sa volonterima širom sveta obeležavaju Međunarodni dan volontera. Volonterima treba odati priznanje zbog njihovog važnog doprinosa zajednici.

Mnogim neprofitnim organizacijama ne bi bilo moguće da obavljaju svoj posao bez pomoći volontera. Zahvalnost volonterima znači jer pokazuje da još neko ceni to što oni rade. Daje im osećaj ostvarenosti i motiviše ih da nastave sa volonterskim radom.

Kulturni obrazac i definicija volontera se može menjati u zavisnosti od okolnosti, ali osnovni princip se nikada ne menja: svaki pojedinac može da napravi razliku u društvu. Pored pomoći kako bi se ostvarili viši ciljevi, volonteri obogaćuju i svoje živote. Volonteri često ističu da kroz volontiranje imaju osećaj da su u stanju da naprave nešto pozitivno u svetu koristeći svoje veštine.

Međunarodni dan volontera je sjajna prilika da se ljudima prikaže šira slika o volonterstvu kao i da se promoviše određena volonterska aktivnost ili pokrene nova.

Ako bi posmatrali aktivnost volontera koji rade na dnevnom nivou bilo u odredima bilo na nacionalnom nivou došli bismo do neverovatnih brojki. Na primeru vodnika koji drži bar jedan sastanak nedeljno, dolazimo do toga da on godišnje samo na sastanke svog voda i pripremu istih da preko 150 sati volonterskog rada. Ništa manji nije doprinos ni svih vas koji ste, starešine, načelnici, sekretari, ekonomi, vođe četa…

Kako je izviđački pokret pokret koji zavisi od motivisanosti volontera i njihovog zalaganja Savez izviđača Srbije želi da se zahvali svim volonterima na odvojenom vremenu, predanom radu i zalaganju da ovaj Svet ostavimo malo boljim nego što smo našli!

Srećan nam dan volontera i veliko HVALA!