mar 282018
 

Izviđaštvo se dugo oslanjalo na lične priče, anegdote ili istraživanja koja su sproveodili Nacionalni savezi izviđača (NSO) o uticaju izviđaštva. Usvajanjem socijalnog uticaja kao jednog od šest strateških prioriteta i vizije izviđača 2023, Svetska izviđačka konferencija je stavila snažan fokus na merenje rezultata Izviđačkog programa na globalnom nivou.

Uz podršku Saveza izviđača iz Singapura, Kenije i Ujedinjenog Kraljevstva, tokom 2017. godine pilotiran je metod merenja efekata izviđaštva na lični razvoj mladih ljudi. Ova studija otkrila je statistički značajne podatke da izviđači nadmašuju svoje vršnjake koji nisu izviđači u gotovo svim ispitivanim kategorijama. Tokom istraživanja merene su sve kategorije ličnog razvoja pojedinaca, na tri kontinenta.

Zadovoljstvo nam je da podelimo sa vama rezultate ovog istraživanja, koja možete preuzeti na sajtu Svetske skautske organizacije. U narednim mesecima, WOSM planira sledeću fazu istraživanje u još tri NSO-a, nakon čega planiraju da razviju alate za proširenje obima ovog istraživanja kako bi istraživanjem pokrili više zemalja i regiona širom sveta.

Pismo generalnog sekretara Svetske skautske organizacije Adhama Alhendavia