Učešće kontigenta Saveza izviđača Srbije na Svetskoj smotri izviđača u Japanu

nedelja, 26 jul 2015

japan-worldjambo-10020150726-japan-0PPredstavnici Saveza izviđača Srbije (SIS) otputovali su danas oko 15 časova u Japan, gde će učestvovati na Svetskoj smotri izviđača, poznatijoj kao Džembori (Jamboree).

Ova najveća međaunarodna izviđačka aktivnosti u organizaciji Svetskog skautskog pokreta (World organization of the scouts movement - WOSM) biće održana u periodu od 28. jula do 8. avgusta 2015. godine u Kirara-hami, u prefekturi Jamaguči u Japanu.

Svetska smotra izviđača u Japanu okupiće više od 30 000 mladih, uzrasta od 14 do 18 godina i oko 8 hiljada odraslih volontera iz preko 160 zemalja sveta oko zajedničke teme izvedene iz japanske reči „ VA – Duh zajedništva".

Savez izviđača Srbije na svetskom Džemboriju predstavljaće pedeset i dvoje, njih trideset i šestoro mladih uzrasta od 14 do 18 godina, i 9 volontera starijih od 19 godina kojiće učestvovati u izvođenju aktivnosti Smotre.

Pored njih, kontigent od 52 člana SIS čini i 5 vodnika – koordinatora koji će brinuti o maloletnim učesnicima, kao i četvoročlani štab kondigenta, tj. koordinacioni tim celog kontienta SIS.

Tokom 12 dana učesnici smotre imaće prilike da se kroz veliki broj aktivnosti, svrstanih u nekoliko različitih modula, upoznaju sa prirodom i kulturom Japana, učestvuju u programu širenja mira tokom posete Hirošimi, uživaju u aktivnostima na vodi, kao i da saznaju onajnovijim naučnim i tehničkim dostignućima, učestvuju u debatama i saznaju više o mnogim problemima globalnog sveta, kao što su globalno zagrevanje, nedostatak vode i hrane i mnogi drugi.

Neizostavan segment Džemborija predstavlja i upoznavanje sa kulturama i tradicijama zemalja iz kojih učesnici dolaze.

Ovo će biti omogućeno kroz tri različite aktivnosti: upoznavanje sa kulturama i tradicijama na radionicama u okviru „Raskrsnice kultura", posete Nacionalnim paviljonima u Svetskom skautskom centru i isprobavanju različitih Nacionalnih specijaliteta u okviru Festivala hrane.

Pomenuti festival, biće održan 2. avgusta 2015. godine, a izviđači iz Srbije, tom prilikom predstaviće razne kulinarske specijalitete iz našeg podneblja, kao i običaje koji su u vezi sa proslavom jedne pravoslavne slave.

Savez izviđača Srbije, okviru svojih radionica u „Raskrsnici kulture" predstaviće učesnicima ćirilično pismo, narodne nošnje i tradicionalnu igru kolo. Pored toga, prostor u našem paviljonu u svetskom skautskom centru izviđači Srbije posvetiće promociji turističkih potencijala Srbije.

Svetska izviđačka Smotra – Džembori, održava se svake četiri godine, i svaki put je na drugom kontinentu. Ove godine kontinent domaćin je Azija, a zemlja Japan.

Pre četiri godine, kontinent domaćin bila je Evropa, a zemlja Švedska, dok će Džembori koji očekuje izviđača iz celog sveta za četiri godine, biti organizovana u Severnoj Americi, a država domaćin biće Sjedinjene Američke Države.

20150726-japan-01 20150726-japan-02 20150726-japan-03
Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia