O Svetskom Skautskom pokretu

subota, 24 avgust 2013

Šta je Skautski pokret?

"Skautski (Izviđački) pokret je dobrovoljni, nepolitični vaspitni i obrazovni pokret za decu i mlade otvoren za sve bez obzira na pol, poreklo, rasu ili veru, u skladu sa svrhom, načelima i metodom koju je osmislio Osnivač."

Svetski Skautski pokret osnovao je 1907. godine Lord Robert Baden Pauel u Velikoj Britaniji.

Svrha Skautskog pokreta...

"... doprinositi razvoju dece i mladih u postizanju njihovih punih telesnih, umnih, društvenih i duhovnih potencijala kao pojedinaca, kao odgovornih građana i kao članova njihove lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice."

Misija Skautskog pokreta

"... doprinositi vaspitanju i obrazovanju mladih, kroz sistem vrednosti utemeljen na Izviđačkom zavetu i zakonima, pomaže izgradnji boljeg sveta u kojem su ljudi ispunjeni kao osobe i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

To se postiže:

  • uključivanjem dece i mladih u neformalni vaspitno-obrazovni proces tokom njihova razvoja
  • upotrebom posebnog metoda koji svakog pojedinca čini glavnim nosiocem vlastitog razvoja u samostalnu, odgovornu i predanu osobu spremnu drugima da pruži pomoć i podršku
  • pomaganjem mladima da razviju sistem vrednosti zasnovan na duhovnim, društvenim i ličnim načelima kao što je iskazano u Zavetu i zakonima."

Svetska organizacija Skautskog pokreta (World Organization of Scout Movement)

WOSM je planetarna organizacija koja deluje globalno i okuplja oko 30 miliona dece i mladih članova u 216 zemalja i teritorija. WOSM je osnovana na Konferenciji koja je održana od 25-29. jula 1922. godine u Parizu.

Savez izviđača Srbije je osnivač WOSM-a 1922. godine i njegov član do 1941. godine. Izviđački odredi, koje su posle Drugog svetskog rata osnovali naši sunarodnici u izbegličkim logorima u Zapadnoj Evropi, bili su priznati od strane WOSM-a između 1947 i 1949. godine. Saveza izviđača Srbije postao je punopravni član WOSM-a 01. septembra 1995. godine.

Savez izviđača Srbije je osnivač Svetske organizacije devojaka vođa i devojaka vodiča (WAGGGS) na konferenciji koja je održana 1928. godine u Paradu-Mađarska.

Savez izviđača Srbije je osnivač Međunarodnog linka pravoslavnih hrišćanskih skauta (DESMOS) na Konferenciji koja je održana 23. novembra 1996. godine u Atini.

WOSM je član Konferencije nevladinih organizacija (CONGO) pri Ujedinjenim nacijama. WOSM je i važan partner mnogim organizacijama: UNICEF, UNESCO, UNEP, WHO...


Sedište WOSM je u Ženevi, a rad se koordinira kroz 6 regionalnih kancelarija:

  • Brisel – Ženeva - Europski skautski region
  • Sudad del Saber, Panama, Interamerički skautski region
  • Kairo, Egipat – Arapski skautski region
  • Nairobi, Kenija – Afrički skautski region
  • Makti, Filipini - Azijsko-pacifički skautski region
  • Kijev, Ukrajina – Evroazijski skautski region

Uloga regionalnih organizacija je obezbeđenje uslova za unaprijeđenje delovanja nacionalnih izviđačkih organizacija. Preko Evroskog skautskog regiona Savez izviđača Srbije ima "glas" u Savetu Evrope, Evropskom forumu mladih, Evropskom privrednom i socijalnom odboru i u mnogim inicijativama.

Više o Svetskom skautskom pokretu i WOSM možete saznati ovde

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia