Jednostavno izviđaštvo

četvrtak, 27 novembar 2014

zavicajBUDI SPREMANOdred izviđača „Zavičaj 1093" iz Vranja uz partnerstvo Trening centra „Kocevski" iz Novog Sada a uz podršku Saveza izviđača Beograda, Niša, Kragujeva i Vranja aplicirao je i dobio pravo za realizaciju projekta „Budi spreman da kreiraš bolji svet" od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije koji će se realizovati do 31. decembra 2014.g.

Cilj projekta je edukacija mladih prosvetnih radnika na podsticanje aktivizma mladih ljudi za aktivan pristup neformalnom obrazovanju kroz izviđaštvo.

Planirano je izvođenje po jednog seminara „Jednostavno izviđaštvo" u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. Seminar je akreditovan kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i u njihovom katalogu se nalazi pod rednim brojem 102. Na seminaru bi učestvovalo po 30 nastavnika uzrasne dobi od 25 do 30 godina. Pomenute aktivnosti su usmerene ka cilju realizacije inicijative Saveza izviđača Srbije da u narednih 5 godina bude obnovljen rad najmanje 500 Odreda u Srbiji.

Četvrti po redu seminar održaće se 29.11.2014.g. u Nišu na kome će preko 30 nastavnika uzrasta 25 do 30 godina dobiti osnovne informacije o načinu uvođenja izviđaštva u školske planove kroz rad izviđačke sekcije. Izviđački odredi koji rade u Nišu i Kruševcu bili bi mentori u narednih godinu ili dve sve dok ne ojačaju kapacitete u zainteresovanim sredinama nakon čega bi usledilo formiranje samostalnog izviđačkog odreda. Troškovi seminara za polaznike pokriveni su od strane organizatora. Polaznici će imati i jedno studijsko putovanje tkom decembra meseca do Cera i Kolubare u spomen 100-godišnjici početka I svetskog rata.

Ovo predstavlja prvi korak u nameri da izviđači postanu izborni predmet u školama. Nakon osposobljavanja prosvetnih radnika kroz ovaj akreditovani seminar usledila bi izrada modula za praktičnu primenu programa rada izbornog predmeta koja bi se sprovodila u 15-tak škola u Srbiji a nakon 3 do 5 godina realizacije i na osnovu analiziranih rezultata nadamo se da bi nadležno Ministarstvo donelo odluku o uvođenju izviđaštva u škole kao izborni predmet. Time bi smo bili samo na jedan korak od dobijanja i izviđačkog Zakona što je i krajnji cilj čitave ove kampanje. Seminar u Nišu se održava u prostorijama Učiteljskog doma.

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia