Izviđački vikend u Jagodini

četvrtak, 19 oktobar 2017

22016806 765817316962930_91130613_o

Savez izviđača Srbije organizovao je u periodu od 13. do 15. oktobra 2017. godine akciju Očistimo svet, na prostoru osnovne škole "Goran Ostojić", u Trnavi, u Jagodini. Ova izviđačka aktivnost bila je namenjena članovima lokalnih izviđačkih jedinica Saveza izviđača Srbije, mladima uzrasta od 18 do 30 godina.

U toku aktivnosti, pedesetak izviđača, podeljeni u manje grupe realizovali su nekoliko manjih aktivnosti na polju zaštite životne sredine. U prepodnevnim sati jedna grupa snairala je divlju deponiju u selu Trnava, a zatim i uredili prostor za odlaganje otpada, izgradila malu ogradu za nove kontejnere koji zbog divlje deponije nisu mogli da budu na za to određenom mestu. Druga grupa izviđača radila je na farbanju, tj. obnavljanju izgleda ograde OŠ "Goran Ostojić" u Trnavi. U popodnevnim časovima mladi iz cele Srbije, ali i članovi načelstva Saveza izviđača Crne Gore obišli su područje Mesne zajednice Trnava, te pronašli i mapirali nekoliko divljih deponija. Dokument u kome se nalazi popis tih divljih deponija predstavnici SIS predaće lokalnoj samoupravi i nadležnim institucijama. U toku samih aktivnosti, lokalno stanovništvo je pohvalilo angažman izviđača, ali nije izostalo ni osveženje koje su meštani Trnave donosili izviđačima. Takođe, učesnici su u toku aktivnosti dogovorili i koje bi male, ali značajne aktivnosti na polju zaštite životne sredine mogli da rade u svojim lokalnim zajednicama.

Aktivnost Očistimo svet, Savez izviđača Srbije relizovao je u sklopu projekta „Nauči, Primeni, Edukuj - NAPRED“, podržanog od Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Cilj projekta je da se kod dece i mladih razvije ekološka svest i da se osnaže da u svojim sredinama prepoznaju izazove na polju zaštite životne sredine i zaštite od prirodnih i elementarnih nepogoda, te da na pravi način nauče da odgovore na ovakve izazove.

Protkelog vikenda Jagodina je pored izviđača iz Srbije, i predstavnika načelstva Saveza izviđača Crne Gore, ugostila i pedesetak izviđača iz cele Evrope. Tokom tri dana vikenda Fondacija Prijatelji izviđača Evrope (The Friends of scouting in Europ - FOSE), organizovala je Godišnje okupljanje članova fondacije. Glavni deo okupljanja održan je u Jagodini, ali članovi FOSE fondacije imali su prilike da obiđu i druge delove Srbije, kao i da se upoznaju sa radom Saveza i jedinica u njegovom sastavu. Nakon aktivnosti realizovanih u sklopu akcije "Očistimo svet", izviđači Srbije su članovima FOSE-a imali priliku da prezentuju ranije poslate projektne ideje. U narednom periodu FOSE će odlučiti koji od prezentovanih projekata lokalnih odreda izviđača će biti i finansijski podržani.

FOSE - Friends of Scouting in Europe – predstavlja fondaciju čiji su članovi bivši ili sadašnji članovi izviđačkog pokreta, kao i prijatelji pokreta i svi oni koji žele da pomognu delovanje izviđača u Evropi. Poseban segment rada fondacije je obezbeđivanje finasijskih sredstava za projekte lokalnih izviđačkih jedinica u Evropi.

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia