Izviđačke Igre Srbije po 5. put u Nišu

utorak, 05 septembar 2017

Izviđačke igre 2017Tokom prethodnog vikenda, u sklupo obeležavanja Dana mladih grada Niša, 2. septembra, preko 300 izviđača Srbije učestvovalo je na tradicionalnoj akciji Izviđačke igre Srbije. Savez izviđača Srbije u partnerstvu sa Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“ iz Niša, domaćinom aktivnosti, realizovao je u periodu od 1. do 3. septembra Izviđačke igre Srbije u Nišu.

Izviđačke igre Saveza izviđača Srbije imale su za cilja da kroz niz raznovrsnih izviđačko-sportskih i rekreativnih sadržaja, a koji su u vezi sa programom izviđačke organizacije, promovišu i popularizuju vodni sistem kao osnovni sistem funkcionisanja u izviđačkoj organizaciji.

Izviđači, članovi 11 odreda koji dolaze iz Petrovca na Mlavi, Niša, Novog Sada, Zaječara, Bele Palanke, Starčeva i Beograda, raspoređeni u 27 vodova, uspešno su savladali zadatke koji su se našli pred njima.

Takmičenje je bilo podeljeno u četiri celine iz kojih su dobro znanje pokazali mladi, raspoređeni u kategorije mlađih izviđača i mlađih planinki (uzrasta od 11 do 15 godina) i stariji izviđači i starije planinke (mladi uzrasta od 15 do 19 godina). Izviđači su se takmičili u tradicionalnim izviđačkim veštinama poput brzog podizanja i spuštanja šatora, brzog i praktičnog vezivanja čvorova, prenošenja poruke semaforoma relejno, zatim u sportskim veštinama - trka u džakovima, poligon spretosti, prelazak određene staze u što kraćem roku izviđačkim hodom, te u igrama na vodi - štafetno plivanje, pravljenje splavala i veslanje. Izviđači su pokazali i veštine javnog nastupa, ali i svoje zabavljačke veštine, takođe u takmičarskom delu, u okviru večernjeg kulturno-zabavnog programa, kada su neku od poznatih bajki prikazali kroz pesmu, skeč ili igru.

Izviđači koji su pokazali najbolje znanje iz pomenutih oblastii zasluženo su poneli pehare u svoje matične izviđačke jedinice.

Aktivnosti su se odvijale na prostoru Nišavskog keja, parka u ulici 7. Juli preko puta Gradske kuće, u parku Čair, kao in a prostoru otvorenih bazena Sportskog centra Čair, gde se nalazio i taborišni prostor sa šatorima u kojima su bili smešteni učesnici ovogodišnjih Izviđačkih igara.

U godini u kojoj se obeležava 110 godina od osnivanja izviđačkog pokreta u svetu, Izviđačke igre Srbije organizovane su u Nišu uz podršku Fondacije Glasnici mira, Sportskog centra Čair, Saveza izviđača grada Niša. Otvaranju Izviđačkih igara prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije i Rusko-srpskog humanitarnog centra.

Plasman vodova po kategorijama


Kategorija Starijih izviđača

1. Mesto ekipa “Armagedon” – Odred izviđača “Remizijana” Bela Palanka
2. Mesto ekipa “Sparta” – Odred izviđača “Mija Stanimirović” Niš
3. Mesto ekipa “Mambe” - Odred izviđača “NHMM Lune” Beograd


Kategorija Starijih planinki

1. Mesto ekipa “Zmajevi” – Odred izviđača “Lola” Niš
2. Mesto ekipa “Palme” – Odred izviđača “NHMM Lune” Beograd
3. Mesto ekipa “Sove” – Odreda izviđača “Josif Pančić” Niš


Kategorija mlađih izviđača

1. Mesto ekipa “Tambakjui” – Odred izviđača “Mlava” Petrovac na Mlavi
2. Mesto ekipa “Kukumavke” – Odred izviđača “Josif Pančić” Niš
3. Mesto ekipa “Crvenperke” – Odred izviđača “Mika Antić” Novi Sad


Kategorija mlađih izviđača

1. Mesto ekipa “Medveđa Šapa” – Odred izviđača “Vožd Karađorđe” Niš
2. Mesto ekipa “Dođi juče” – Odred izviđača “Nadel” Starčevo
3. Mesto ekipa “Volovi” – Odred izviđača “Lola” Niš

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia