U Petrovcu održan Stroj Saveza izviđača Srbije

ponedeljak, 07 novembar 2016

sis logoOdred izviđača "Mlava" i Petrovac na Mlavi, proteklog vikenda bili su domaćini Stroja Saveza izviđača Srbije. Ovogodišnji Svečani Stroj SIS realizovan je u subotu 5. novembra 2016. godine, u organizaciji Saveza izviđača Srbije i odreda domaćina.

Na ovoj svečanoj izviđačkoj aktivnosti učestvovalo je preko 300 izviđača iz 25 izviđačih odreda iz Niša, Zaječara, Petrovca na Mlavi, Beograda, Velike Plane, Bele Palanke, Jagodine, Bele Crkve, Bečeja, Starčeva, Vranja i Ivanjice.

Izviđački Stroj je aktivnost na kojoj se uručuju zvanja najboljim izviđačkim jedinicama, najboljim izviđačkim četama zvanje „Četa orlova“, a najboljim izviđakim odredima „Odred orolova“. Najboljim izviđačima, dodeljuje se zvanje „Izviđač orao“.

Ove godine, odlukom Starešinstva Saveza izviđača Srbije, ova prestižna zvanja dobilo je 23 Odred izviđača, 20 izviđačkih četa i 26 izviđača.

Izviđači, članovi 25 odreda izviđača učesnika Stroja SIS, nakon svečane dodele priznanja “Izviđač orao”, “Odred orlova” i “Četa orlova”, imali su priliku da se zahvaljujući izviđačima Petrovca bolje upoznaju sa znamenitostima ovog grada na istoku Srbije.

Ove godine, na Stroju Saveza izviđača Srbije dodeljena su i priznanja "Zlatni javorov list sa zracima" i "Srebrni javorov list za zracima". Priznanje "Zlatni javorov list" dobilo je 5 članova organizacije, dok je priznanje "Srebrni javorov list" dobilo 11 članova organizacije.

Stroj Saveza iviđača Srbije, održava se svake godine u drugom gradu. Organizatori su Saveza izviđača Srbije i izviđački odred, odnonso gradski izviđački saveza koji radi u gradu koji je te godine domaćin svečanog Izviđačkog Stroja.

Fotografije sa Izviđačkog Stroja 2016 možete pogledati na flickr nalogu Saveza izviđača Srbije.
---
Zvanje „Odred orlova“, odnosno „Čete orlova“, predstavlja najviše zvanje koje jedinice Saveza izviđača Srbije mogu dobiti. Ovo zvanje predstavlja nagradu za izvanredan rad i sprovođenje programa Saveza izviđača Srbije u pomenutim jedinicama, u lokalnoj sredini, ali i na nacionalnom i međunarodnom nivou u protekloj izviđačkoj godini.

Zvanje „Izviđač orao“ dodeljuje se pojedincima, izviđačima koji su u toku svog dosadašnjeg izviđačkog staža savladali program Saveza izviđača Srbije, ali i dodatno radili na sopstvenom razvoju, unapređujući svoja znanja i veštine kroz celine posebnog programa Saveza izviđača Srbije. Ovo zvanje predstavlja nagradu izviđaču za stečeno, ali i pruženo znanje, za zalaganje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

„Izviđač orao“, predstavlja najviše programsko zvanje koje pojedinac može osvojiti tokom savladavanja Programa SIS.

Odlikovanje "Srebrni javorov list sa zracima" dodeljuje se aktivnim članovima Saveza izviđača Srbije koji su u članstvu proveli najmanje 10 godina, a koji su za poslednjih pet godina pokazali posebne rezultate u ostvarivanju ciljeva i zadataka Izviđačke organizacije Srbije.

Odlikovanje "Zlatni javorov list sa zracima" dodeljuje se aktivnim članovima Organizacije koji su u članstvu proveli najmanje 20 godina, a koji su za poslednjih pet godina pokazali posebne rezultate u ostvarivanju ciljeva i zadataka Saveza izviđača Srbije, kao i u obavljanju zadataka od interesa za celu Izviđačku organizaciju.

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia