Svetska skautska konferencija u Bakuu

utorak, 26 septembar 2017

6aaccf12321431.562666e77e4cfU glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, je od 14. do 18. avgusta održana 41. Svetska skautska konferencija, na kojoj je učestvovalo preko 1500 delegata koji predstavlaju 160 nacionalnih skautskih organizacija, što je do sada najveći broj prisutnih. Tokom konferencije, čija je tema „Zajedno za pozitivnu promenu" delegati su odlučivali o prijemu novih članova u Svetsku organizaciju skautskog pokreta i razmatrali rezultate postignute ka ostvarivanju vizije WOSM-a do 2023. godine. Na samoj konferenciji, ispred Saveza izviđača Srbije učestvovali su Nenad Jovanovski, načelnik Saveza, i Vladimir Popović, član tima za mlađe izviđače. Pored njih dvojice, na konferenciji je kao gost učestvovao i Marko Petrović, predsedavajući komiteta DESMOS-a, a organizacionom timu pomagao je kao volonter Predrag Katić iz odreda „Ratko Vujović-Čoče".

Pre same konferencije, Vladimir Popović je učestvovao na Svetskom skautskom forumu mladih koji je održan u gradu Gabala od 7. do 10. avgusta. Na ovom događaju, mladi predstavnici nacionalnih organizacija uzrasta od 18 do 26 godina imali su prilike da se upoznaju sa funkcionisanjem Svetske organizacije, da razmatraju aktuelna pitanja koja se tiču mladih u svetu, kao i da usvoje preporuke koje će se izneti na konferenciji.

Pored toga, pred početak same konferencije, održana je i konferencija DESMOS-a, organizacije koja okuplja saveze iz pravoslavnih zemalja. Na ovoj konferenciji održani su i izbori za komitet DESMOS-a, a kandidat Saveza izvidjača Srbije, Gabriel Ranković, izabran je za jednog od 8 članova komiteta. Pored toga, prvog dana konferencije, na sastanku Evropskog skautskog regiona Mileni Pecarski je dodeljena nagrada za doprinos razvoju izviđaštva u Evropi.

Delegati na konferenciji su izabrali i 12 članova Svetskog skautskog komiteta, dok je tajnim glasanjem konferencija donela odluku da se za domaćina Svetskog skautskog Jamboree-ja 2023. godine odabere Savez izviđača Koreje, a za domaćina naredne Svetske skautske konferencije izabran je Savez izviđača Egipta.

Naša delegacija na konferenciji je veoma vredno radila i sastala se sa delegacijama nekoliko saveza sa kojima imamo već razvijenu saradnju, kao što su Savez izviđača Švajcarske, Savez izviđača Poljske, Savez izviđača Fracuske i drugi. Takođe, delegacija je učestvovala i na sastancima grupe zemalja iz Jugoistočne Evrope, kao i na sastanku Evropskog skautskog regiona. Uz to, delegacija je predstavila i kulturu i tradiciju naše zemlje kroz hranu i piće na tradicionalnoj međunarodnoj večeri na kojoj je poseban gost bio bivši Generalni sekretar UN-a, Ban Ki Mun, koji se posebno zadržao kod našeg stola.

Poslednji dan konferencije bio je najintenzivniji, ispunjen glasanjem za amandmane na Statut Svetske organizacije, rezolucije i predlog novog trogodišnjeg plana rada Sveske organizacije skautskog pokreta za period 2017-2020.

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia