Prčanj ugostio mlađe brđane/ke regiona

utorak, 22 novembar 2016

fmb 3. prcanjIzviđački centar Prčanj proteklog vikenda ugostio je mlađe brđane i brđanke iz 4 zemlje Zapadnog Balkana. U periodu od 18. do 20. novembra 2016. godine, u Prčnju (Kotor, Crna Gora) održan je 3. po redu Forum mlađih Brđana - FMB.

Nakon prva dva FMB-a organizovana na Avali i u Beogradu, došlo se na ideju, da ova aktivnost, koja je svakako od početka bila međunarodnog karaktera, svake godine ima drugu zemlju domaćina. Ove godine, zemlja domaćin bila je Crna Gora.

U toku sesija i radionica Foruma mlađih brđana, najpre je rađena analiza stanja po pitanjima broja aktivnih mlađih brđana/ki, aktivnosti namenjenih mlađim brđanima/kama i programima za tu kategoriju člansvta u izviđačkim savezima regiona. Mlađi brđani/ke takođe su kroz "moždanu oluju" tj. vrtlog ideja pričali o aktivnostima koje su do sada realizovane, koje i kakve bi to aktivnosit mogle da budu, te gde bi oni voleli da se te aktivnosti realizuju. Popodnevna subotnja sesija bila je rezervisana za gosta iz Hrvatske, starešrinu Saveza izviđača Hrvatske, Željka Roglića Klodija, koji je, kao jedan od tvoraca programa za mlađe brđane SIH preneo primer dobre prakse, šta su oni to sve uvrstili u program za ovu kategoriju članstva. U toku ove sesije učesnici Foruma su navedeni na razmišljanje kako kroz sve faze izviđačkog metoda rade na razvijanju programa za mlađe brđane, a imali su priliku da to i osmisle i prezentuju grupi, što predstavlja polazna osnova za pravljenje programa za rovere.

Učesnici FMB-a imali su zadatak da u grupama osmisle aktivnosti koje bi oni voleli da se realizuju u toku sledeće godine, a koje su namenjene kategoriji mladih od 18 do 30 godina iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

Nedeljno jutro, bilo je u znaku prezetnacije predloga aktivnosti za mlađe brđane/ke. Nakon predstavljanja 4 predloga aktivnosti, učesnici su izglasali najzanimljiviju, na čijoj će se realizaciji raditi u toku 2017. godine. Ideja je da ove aktivnosti bude i edukativna i zabavna, i da traje 7 dana. Cilj grupe kojaj e prezentovala ovu aktivnost, je da se u toku radionica radi na razvijanju programa i radionica veština koje bi bile potrebne roverima, ali i da se organizuje mini olipijada, na kojoj bi ekipe bile napravljene na licu mešana i čiji bi članovi bili po predstavnik iz svake zemlje učesnika ove aktivnosti. Aktivnost bi bila namenjena izviđačima uzrasta 18 do 30 godina, iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije. Odabir ove aktivnosti negde je i cilj samo projekta u okviru koga je realizovan 3. Forum mlađih brđana.

Treći Forum mlađih brđana imao je, pored radnog dela i deo koji je bio rezevisan za upoznavanje Jadranskog primorja, razmenu iskustava, ali i neizostavno druženje.

Rano subotnje popodne, između prepodnevne i popodnevne sesije iskorišćeno je za četvorosatno krstarenje nevestom Jadrana, Bokokotorskim zalivom, obilazak ostvra Gospa od Škrpjela i Perasta, grada koji je pod zaštitom UNESCO-a.

U toku subotnje večeri, mlađi brđani i brđanke Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, imali su prilike da kroz internacionalno veče, upoznaju jedni druge sa kulturom i tradicionalnom hranom svojih zemalja.

Ovogodišnji, 3. po redu Forum mladih brđana/ki, organizovao je Savez izviđača Crne Gore u partnerstvu sa Savezom izviđača Srbije, te u saradnji sa Savezom izviđača u Bosni i Hercegovini i Savezom izviđača Hrvatske i uz neizostavnu podršku Leadership treining fund-a.

Savez izviđača Crne Gore, bio je zadužen za sav logistički deo FMB-a, od smeštaja, i hrane do prevoza učesnika, dok je SiCG u partnerstvu sa Savezom izviđača Srbije radio na pripremi celokupnog programa ovogodišnjeg Foruma.

Radionice i sesije 3. Foruma mlađih brđana/ki prepripemali su i ralizovali članovi načelstva SiCG Peko Vukadinović, Borislav Jovović, Dušan Masoničić i Milica Radonjić, zatim članovi Tima za brđane/ke SIS Ana Trifković i Irina Stokanović, kao i članovi načelstva SIS Luka Ćebedžić, Nenad Jovanovski i Dunja Marušić.

Treći Forum mlađih brđana/ki realizovan je kroz istoimeni projekat Saveza izviđača Crne Gore, a uz finansijsku podršku izviđačke Fondacije za razvoj liderstva (Leadership training fund).

Fotografije sa ove aktivnosti možete naći na fejsbuk stranici Foruma mlađih brđana.

Kontakt

Savez izviđača Srbije
11050 Beograd
Bulevar umetnosti 27
PF 7
Tel: +381.11.269.51.99
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izviđači Srbije

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda.

Copyright ©2013 Savez izvidjaca Srbije | Bulevar Umetnosti 27 | 11150 Novi Beograd | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  
Developed by: iMedia